13 במאי 2018 // גיליון 533
קריאה בדפדפן >
רוצים ליצור למידה חדשנית? חשבו שוב
  מי שיוצא נגד חדשנות בלמידה צועד נגד הזרם ונחשב ללא אופנתי. כל התנסות במתודה חדשה ללמידה היא מבורכת, אך מאמר דעה שפורסם לאחרונה יוצא כנגד "אובססית החדשנות" במערכות למידה והדרכה (ולא רק בהן).

פעמים רבות הנסיון להיות חדשני בא על חשבון מתודות שכבר עובדות וכאלו שהוכחו כמצויינות, אך מה לעשות שהן אינן חדשות.

כך לדוגמה מחקרים ותיקים בני 50 שנה ויותר מדגישים את חשיבות הלמידה הכוללת תרגול, שאילת שאלות ומשוב, אך מדריכים או מורים המקפידים על השיטות הישנות האלו זוכים להתעלמות מצד המערכות הארגוניות לעומת מדריכים שאימצו לדוגמה שימוש בלוח חכם שאין בו לעיתים שום תועלת לימודית.

כך שלמעשה, מי שמחפש לחדש מבחינה לימודית על מנת להבטיח למידה אפקטיבית זונח לעיתים מחקרים שמראים שפיתוח סילבוס אפקטיבי לא דורש בהכרח את מיטב הטכנולוגיות אלא דוקא שימוש בשיטות שהוכחו מדעית כאפקטיביות גם אם גובשו לפני עשרות רבות של שנים.

אז מה עדיף? להתחדש ולהפוך את הלומדים שלכם ל"עכברי מעבדה" או פשוט להטמיע פרקטיקות למידה שהוכחו באופן מדעי?

רוצים להתחדש? דאגו לא לאבד את "עמוד השידרה" המתודולוגי של ההתחדשות, אחרת תזכו לנראות גבוהה ולתשואות אבל לא בהכרח לתוצאות אמיתיות לאורך זמן.

לכניסה לקישור לחצו כאן
 
  תמונת השבוע  
   
  המדע המפתיע של הצבעים על מסך המחשב שלכם

התנהגות הצבעים על מסך מחשב שונה לגמרי מאשר מה שלימדו אותנו על צבעים כשהיינו ילדים.
 
  מאמר שפורסם לאחרונה סוקר את "מדעי הצבע": הפורמטים השונים לפיהם ניתן לקודד צבעים באופן אחיד בכל מקום בעולם ומספק הסבר מפתיע מדוע אין במסך מחשב את הצבע הצהוב אלא רק אשלייה שלו.

לאורך 200 השנים האחרונות נעשה מאמץ רב להגדיר ולקודד את הצבעים באופן מדעי כך שכל צבע יראה אותו דבר בכל מקום בעולם.

מספר פורמטים של קידוד צבעים נבנו ויש אבחנה ברורה בין יצירת צבע על דף נייר לעומת מסך מחשב.

פורמט מוכר ליצירת צבע על מסכי מחשב הוא פורמט RGB (אדום-ירוק-כחול red green blue). משחק עם צבעי ה- RGB מאפשר לנו ליצור כל צבע שנרצה.
על פי פורמט RGB, לכל צבע יש מספר בין 0 ל- 255. אם שלושת הצבעים ידורגו בספרה 0 נקבל שחור, ואם שלושת הצבעים יסומנו בספרות 255 נקבל צבע לבן.

כולנו למדנו בבית ספר ששלושת צבעי היסוד הם אדום צהוב וכחול, והצבע הירוק הוא שילוב של צהוב וכחול, אבל ב- RGB מתברר ששילוב של ירוק ואדום נותן את הצבע צהוב.

מדוע? כי גלי האור משתקפים על המשטח שעליהם הם צבועים. ככל שגלי האור נספגים במשטח שעליו הם צבועים, כך הוא מופיע בגוון כהה יותר. כיוון שמסך המחשב הוא משטח שמוציא אור בעצמו ולא רק משקף צבעים, כללי ההתנהגות של הצבעים שונים לגביו.

במסך מחשב, הערבוב של ירוק ואדום גורמים לנו לאשלייה של הצבע צהוב. העין האנושית לא מסוגלת להבדיל בין צבע צהוב טבעי לבין ערבוב של ירוק ואדום על מסך מחשב, למרות שאלו שני צבעי צהוב שונים, אחד טבעי ואחד תוצאה של ערבוב צבעים על מסך מחשב. למעשה, המחשב לא יכול "ליצור" את הצבע הצהוב אלא רק את האשלייה של הצבע הצהוב, אבל זה טריק מספיק טוב לעין שלנו.

לכניסה לקישור לחצו כאן

 
מתודיקה - פיתוח תוכן, ייעוץ ארגוני ולמידה חדשנית.
ה"קישור של יום ראשון" יוצא מאז שנת 2002 ל-20,000 מנויים.
בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק או בקרו באתר שלנו
הסרה |  הרשמה