ניוזלטר יוני 2012  
הוידאו ככלי להעלאת אפקטיביות הלמידה

תמר בתי נולדה למציאות מדליקה. בעוד בילדותי שלי נאלצתי להעמיד פני חולה על מנת לצפות ב"בית של פיסטוק", או בשלב יותר מאוחר לקנות קלטות וידאו, היא רק צריכה לבקש ומיד אבא מקרין לה את המחזמר "דלת הקסמים" או שהיא שולפת לעצמה את השיר "אחותי הקטנה" מה You-Tube ומאבדת את הסבלנות בשלב החיפוש... והיא רק בת שנתיים וחצי.
הוידאו חוזר ובגדול!!! ההזדמנות להפיק וידאו מהיר, ממוקד שמקל על הלמידה יוצג בסקירה זו. היום אתמקד בנפלאות הוידאו בחגיגת הלמידה וכיצד כל אחד מאיתנו יכול לצבוע את תוצרי הלמידה שלו בקבצי וידאו קיימים או מתוצרת עצמית. כמו כן אעמוד על סוגי הוידאו המומלצים ואתן כלים פרקטיים לשילוב סרטוני הוידאו במקרי למידה שונים.

המהפכה התחילה בפשטות והזמינות הטכנולוגית של הוידאו
רוצה להיזכר ברכבת ההפתעות?
מי מכם זוכר את שיעורי הוידאו המסורבלים בבית הספר? יום קודם (לעיתים רחוקות) או באותו היום צריך לקרוא לאב הבית > הוא הולך למחסן שלו, מוציא את הטלויזיה הענקית שנישאת על מתקן עם גלגלים > המורה על קוצים ושולחת את הבריון של הכיתה לעזור לאב הבית > השניים נגררים עם הטלויזיה ומגלים שאב הבית שכח להביא את קלטת הוידאו מהמחסן. > כשהוא חוזר... (הכיתה כמובן יוצאת מפוקוס) > הכבלים לא מסתדרים לו והוא נזכר שאתמול כיתה ד' 3 לקחה את הכבל לטלויזייה אחרת... המורה מבטלת את החלק של הוידאו ומבקשת להוציא מחברות....
היום הסרט נגיש באינטרנט, או על דיסק און קי, ואת הקישור לסרטון אפשר להשאיר למודרכים גם אחרי השיעור. הטכנולוגיה העשירה של היום מאפשרת להציג מצב אמת ביעילות, מהירות ובפשטות.

איך כל זה משפיע על פיתוח למידה?
עולם השפע של היום משפיע גם על תוצרי הלמידה שלנו והדרישה לBlend  של תוצרי למידה עולה. נדרש שפע יצירתיות, שפע טכנולוגיה, שפע אינטראקציות ללומד הצמא.
הוידאו הוא כלי נוסף להעברת למידה ויש לשלבו במקומות הנכונים (לא תמיד הוא ישמש כפתרון נכון ללמידה). אתמקד בשני סוגים של סרטוני וידאו:
  1. סרטוני שטח
  2. ניצול סרטוני אינטרנט קיימים כחלק מתהליך למידה כולל

סרטוני שטח
היתרון בסרטוני שטח הוא שהם מדמים את מצב האמת בארגון בצורה הטובה ביותר. השאלה החשובה שמתעוררת בשלב הזה היא האם אנשי הארגון יכולים פשוט לקנות מצלמת וידאו, להכשיר איש צוות לתפעל אותה כיאות ולצלם מצבי שטח? האפשרות השניה, היקרה יותר אך מסוכנת פחות, היא לקחת קבלן חיצוני מקצועי עם ציוד וידע בבימוי, תסריטאות וצילום. אין תשובה גורפת לשאלה הזו. הסכנה הגדולה בהפקה עצמית של וידאו הוא תחושת החובבנות שחשים הלומדים. לכן צילום מעורר רגש שנועד ללוות קליטת עובד חדש נכון לבצע עם קבלן מקצועי ואילו צילום של תפעול גנרטור יכול להתבצע בשטח ולהיות מופץ גם ככלי הטמעה על ידי השטח ביום שאחרי הלמידה.
הלומדים הופכים שותפים ללמידה. כל עוד נוצר מוצר שאפשר לשתף בו את כולם מהר, המידע בו זורם במהירות בשטח והוא עבר עריכה אפילו גסה, רוב הסיכויים שלא יהיו תלונות לגבי איכות הוידאו. כך שהוידאו הוא לא רק כלי ללמידה בכיתה או ללמידה מתוקשבת הוא גם כלי ללמידה חברתית. בשנים הקרובות הרבה מלמידת השטח תתבצע על גבי פלטפרומות סלולאריות על גבי הסמארטפון או הטאבלט (ראו מחקר בנושא בכתבה נוספת שפרסמנו החודש).

שילוב וידאו כחלק מתהליך למידה כולל
אציג מספר רעיונות לשילוב של וידאו בסוגי תוצרי למידה שונים:

המחשת צורך: פותחת את הלמידה, מגרה את הלומד להמשך הלמידה (בלמידה פרונטלית ומתוקשבת).
בפאן הפסיכולוגי – המחשת הצורך מפעילה את הזיכרון הסנסורי שלו. אם היא מעניינת את הלומד, הוא יעביר את המידע לזיכרון לטווח קצר (שנקרא גם Working Memory). הזיכרון לטווח ארוך יישלח גם הוא מידע לזיכרון לטווח קצר, שם תתרחש הלמידה (אם יפנים יעבור המידע לזיכרון לטווח ארוך).
וכך הלומד מוכן ללמידה ומתחיל לעבד את המידע שאנו מזרימים לו. השקיעו בהמחשת צורך.
למשל- הצגת תאונה על מנת לעורר מודעות לחשיבות של בטיחות ראו סרטון ברשת – תאונות קורות.

זום אין:
מכירים את תכניות הטלביזיה שמראות לנו זוויות במשחק כדורגל שגם השופט לא יכול לראות? מצלמת הוידאו מאפשרת לנו להתמקד בהדרכות של ציוד, של תפעול ושל תהליכי העבודה תוך יכולת להדגיש, להתמקד בפרטים, להציג "נכון" ו"לא נכון" באופן אפקטיבי מאוד.

הפעלות:
הפעלה נחמדה בכיתה יכולה להיות משולבת בסרטוני וידאו. המשתתפים צריכים להכין את התוכן התאורטי וכחלק מההצגה לשלב סרטו וידאו שממחיש את התוכן. ההפעלה הופכת למעניינת יותר ושלב הצגת הקבוצות אף יותר.

בתוך פרק:
בשיעורים הנוגעים לבטיחות קשה מאוד להראות מצבי אמת, כמו למשל שימוש בפטיש החירום או מה עושים במצב שריפה וכד'. סרטוני וידאו ברשת מלאים בסרטונים אמיתיים, אנימטיביים, מצוירים הממחישים את מצבי האמת.
 
מטלת חשיבה מול תרחישים:
נוכל גם לבחון את הפנמת הידע ע"י הצגת סרטון ללומד ושאילת שאלות עליו בהקשר הנלמד. יכול לשמש כחלק של וידוא הבנה באמצע הלמידה או כחלק מבחינה / משימה מסכמת.

לסיכום:
הוידאו הוא הזדמנות נפלאה לשבור את רצינות השיעור / קורס/ לומדה. בד בבד, בצד השני של היריעה, הוא כלי מצויין לשטח, להדגים ולתמוך בביצועים יומיומיים. לוידאו השפעה פסיכולוגית עצומה, וכיום הוא פשוט יותר להפקה, נגיש יותר, זול יותר ובעל יכולת לרוץ בקלות על כל כך הרבה פלטפורמות. אין מה להסס, פשוט להכליל אותו יותר ויותר בארנסל פתרונות הלמידה הארגוניים.

רוב המאמר התבסס על ספרו החדש של Rapid Video Development for Trainers - Jonathan Holes